Droogtijd betonvloer

De droogtijd van een gestorte betonvloer is zo'n 4 tot 8 weken.

Droogtijd betonvloer is eigenlijk niet een correcte beschrijving. De betonvloer moet namelijk niet drogen maar hydrateren oftewel uitharden. Het uitdrogen van een betonvloer moet zelfs voorkomen worden, hier komen we later wat uitgebreider op terug. De hoeveel tijd die voor het uitharden van een betonvloer nodig is wordt de droogtijd genoemd.

Het uitharden van een betonvloer is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de omgevingstemperatuur, wat voor een betonvloer binnen (woonbeton) natuurlijk anders is als voor een betonvloer terras buiten. Maar bijvoorbeeld ook de dikte van de betonvloer, de samenstelling van het beton (water/cementfactor) en het type cement wat gebruikt is. Daarnaast kan het uithardingsproces van beton ook beïnvloed worden door het gebruik van een droogtunnel of andere hulpmiddelen.

Vrijblijvend advies aanvragen

Wil je liever persoonlijk advies voor jouw situatie? Neem contact met ons op via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. 

Voorbereiding

Storten

droogtijd betonvloer
Na ongeveer 28 dagen is een betonvloer volledig uitgehard.
hoe lang moet een betonvloer drogen

Hoe lang moet een betonvloer drogen?

De droogtijd van betonvloer is 28 dagen. Het beton heeft na 28 dagen zijn gegarandeerde sterkte bereikt. Na 28 dagen is de betonvloer echter nog niet uitgereageerd en het uitharden gaat door. 

In de meeste gevallen is de betonvloer na 1 à 2 dagen wel al weer beloopbaar maar kan nog niet optimaal belast worden. Na 2 tot 7 dagen (afhankelijk van de buitentemperatuur) kan de betonvloer afgedekt worden met een stucloper. De stucloper dient minimaal 2 weken en maximaal 3 maanden op de nieuw gestorte betonvloer te blijven liggen. Moet de stucloper in verband met werkzaamheden langer blijven liggen? Verwijder de stucloper dan voor enkele dagen zodat de betonvloer goed kan ventileren, daarna kan er weer een nieuwe stucloper op geplaatst worden.

Droogtijd gevlinderde betonvloer 

Na ongeveer 28 dagen is een gevlinderde betonvloer volledig uitgehard maar reeds na 1 à 2 dagen is de betonvloer al beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar. Na 2 tot 5 dagen kan de vloer worden afgedekt met een stucloper, tot die tijd is het uiterst belangrijk dat je de ruimte goed ventileert en tot minimaal 15 °C verwarmt. Is de binnentemperatuur kouder dan gaat het uitharden te langzaam. Bij 0 °C hydrateert een betonvloer helemaal niet meer en staat de reactie zo goed als stil. Na 2 weken kan de stucloper worden verwijderd en zodra de betonvloer daarna genoeg is uitgehard, kan de betonvloer worden afgewerkt met een betonimpregneer.

Droogtijd betonvloer na impregneren

Na het impregneren is de betonvloer vaak de volgende dag al weer beloopbaar, met sokken of zachte en schone schoenen. Na zeven dagen is het impregneermiddel volledig op sterkte en kan de woonkamer ingericht worden en de betonvloer gestofzuigd en gedweild worden. Lees meer hierover bij betonvloer impregneren.

Droogtijd beton - Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen wij de vraag wat de droogtijd van beton is en waar men op moet letten terwijl een betonvloer uithard. Hieronder staan enkele veelgestelde vragen en belangrijke aandachtspunten.

Hoe lang mag je niet op beton lopen?

In veel gevallen is het beton na reeds 1 à 2 dagen beloopbaar. Maar let op, de betonvloer is dan nog niet optimaal belastbaar.

Uitharden beton of beton drogen?

Uitharden is de juiste benaming voor het proces waarbij het water reageert met de in het beton aanwezige cement tot cementsteen. Het is dus in werkelijkheid niet drogen want dat zou namelijk betekenen dat het water verdampt. Het is beter om te spreken over het hydrateren van beton.  

Hoewel een klein gedeelte van het water in de betonvloer mag verdampen, moet verdamping opzicht zoveel mogelijk voorkomen worden. Hoe minder water er aanwezig is in het beton, des te minder water erover blijft om te hydrateren. Hierdoor zal de betonvloer uiteindelijk minder sterk zijn.

Uitdrogen van beton moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden en dat kan op verschillende manieren. Door de betonvloer bijvoorbeeld af te dekken met een plastic folie, door de bekisting wat langer te laten staan of door het aanbrengen van een curing compound. hiermee komt er een gesloten membraan op de betonvloer waardoor vroegtijdige uitdroging niet mogelijk is. 

Beton drogen regen

Een beetje regen is geen probleem, dit kan zelfs een positief effect hebben doordat het beton een beetje vochtig blijft. Als er héél veel regen direct na het storten op de betonvloer komt dan kan het beton uitgewassen worden en zo zijn cement (en dus hechting) verliezen. Daarnaast kunnen er door regen ook kraters ontstaan in het oppervlak van de betonvloer. Mocht er zware regen voorspeld zijn tijdens of net na het storten van de betonvloer, dan kan er gebruik gemaakt worden van een bouwzeil.

Betonvloer impregneren droogtijd

Door een betonvloer te impregneren wordt de betonvloer beschermd tegen intrekkend vuil en aanslag. De slijtage van een betonvloer zal veel minder snel gaan. Een betonvloer blijft dus veel langer mooi. 

Droogtijd betonvloer 10 cm

De droogtijd betonvloer 10 cm of dikker is eigenlijk hetzelfde, na 28 dagen is beton namelijk volledig uitgehard. De dikte van de betonvloer heeft hier niet zoveel invloed op, externe factoren gerelateerd aan de ruimte rondom de nieuwe betonvloer veel meer.

Droogtijd betonvloer 10 cm

Hoe lang moet beton drogen voor vloerverwarming

Wij adviseren om de vloerverwarming in een betonvloer pas aan te zetten na minimaal 6 weken. Wanneer een betonvloer nog is afgedekt met een stucloper mag de vloerverwarming absoluut niet aan. De vloerverwarming mag echt pas aan nadat de stucloper verwijderd is. 

Na het impregneren kun je de betonvloer de volgende dag weer met sokken belopen. Na zeven dagen is het impregneermiddel helemaal op sterkte en kun je de vloer stofzuigen en dweilen. Ook kun je dan je woning inrichten.

Betonvloer impregneren droogtijd

Door een betonvloer te impregneren wordt de betonvloer beschermd tegen intrekkend vuil en aanslag. De slijtage van een betonvloer zal veel minder snel gaan. Een betonvloer blijft dus veel langer mooi. 

Na zeven dagen is het impregneermiddel volledig op sterkte en kan de woonkamer ingericht worden en de betonvloer gestofzuigd en gedweild worden.