Vloerverwarming betonvloer

Alles wat je moet weten over vloerverwarming in een betonvloer.

Wie wil dat niet? Een weldadige warme vloer waarop het zelfs met blote voeten heerlijk toeven is. Vloerverwarming is onzichtbaar en kan zorgen voor een lagere energierekening.  Bovendien maakt vloerverwarming ontsierende radiatoren overbodig. Hierdoor wordt het weer mogelijk om bijvoorbeeld grotere raampartijen te realiseren die doorlopen tot aan de vloer. Kortom veel voordelen en zeker het overwegen waard als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe vloer.  Zoals een nieuwe gegoten betonvloer bijvoorbeeld.

Een betonvloer is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. De warmte die door de vloerverwarming wordt geproduceerd wordt namelijk bijzonder goed geleid door de massieve samenstelling van de betonvloer. Een betonvloer wordt niet afgedekt zoals dat met andere vloeren wel gebeurt. Hierdoor zal juist bij een gegoten betonvloer de vloer snel en egaal warm worden en zelfs als hoofdverwarming kunnen dienen mits het huis voldoende is geïsoleerd.  Maar kan vloerverwarming in alle situaties en is het ook verstandig? En waaraan moet een goede vloerverwarming voldoen? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Vrijblijvend advies aanvragen

Heb je een vraag of wil je advies afgestemd op jouw situatie? Neem contact met ons op via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor een adviesgesprek. 

Voorbereiding

Storten

Vloerverwarming in beton

Een betonvloer is gevoelig en zet makkelijk uit. Het verhoogt daarmee het risico op scheurvorming. Daardoor kan het nodig zijn om de hoogte van een betonvloer icm vloerverwarming te verhogen en/of uitzetvoegen aan te brengen in de betonvloer om de warmtekringen die worden aangelegd door de verwarmingsbuizen. Uiteraard verdiend de opstart van de vloerverwarming ook de nodige aandacht en tijd. Vloerverwarming icm een gegoten betonvloer kan vrijwel altijd, mits de ondergrond voldoende sterk en stijf is. Als er vloerverwarming gewenst is dient er minimaal 10cm op de bestaande ondergrond te kunnen.  Bij extra vloerisolatie is dat 13 cm. 

vloerverwarming in betonvloer

Vloerverwarming in betonvloer

Waar moet ik nog meer aan denken als ik vloerverwarming in mijn huis wil?

De vloerverwarming in betonvloer als hoofdverwarming is slechts geschikt als het gehele huis voldoende goed geïsoleerd is. De warmte opbouw van een betonvloer duurt lang (tot wel 4 uur) en er zijn specifieke materialen nodig zoals de buizen uiteraard waar het warme water doorheen kan stromen, maar ook een verdeler en een aparte thermostaat die het water dat uit de CV komt eerst tot de gewenste lagere temperatuur brengt van 25 – 35 °c. Een lek in het systeem is lastig te ontdekken en repareren en zal veel rompslomp geven. De opbouwhoogte van een vloer met voerverwarming is al gauw 10-15 cm en die ruimte zal zeker bij oudere huizen moeilijk gevonden kunnen worden. Als er raamkozijnen zijn of bijvoorbeeld een rails van een schuifpui zal de totale opbouwhoogte daaronder moeten blijven en dat is niet altijd mogelijk.  Verder is het in combinatie met een warmtepomp die ook kan koelen mogelijk om met behulp van de vloer het huis te laten koelen wat over het algemeen als veel plezieriger wordt ervaren als koelen met een airco unit. Daarbij ligt wel condensvorming weer op de loer. Het is maar een weet!

Vloerverwarming isolatie

Wanneer je vloerverwarming in een betonvloer wilt plaatsen, is het aan te raden om een isolatiemateriaal met een minimale Rd-waarde van 3,60 m²K/W onder de betonvloer aan te leggen.

De beschikbare hoogte voor het opbouwen van de betonvloer bepaald welk isolatiemateriaal het beste is. Indien de hoogte een beperkende factor is, dan kan men een dunner isolatiemateriaal gebruiken om de Rd-waarde te kunnen garanderen. Hoe dunner het isolatiemateriaal, des te duurder het wordt. 

Betonvloer met vloerverwarming

Waar moet een goede vloerverwarming aan voldoen?

Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuur verwarming. Daarom kan niet met een zeer lange buis worden volstaan omdat het water al snel al zijn warmte aan het eerste gedeelte van de vloer zou afgeven. Daarom is voor elke 10 m2 vloer een apart circuit nodig. Het water uit die circuits is afkomstig van een verdeler die het water op de gewenste temperatuur naar de diverse circuits stuurt en het afgekoelde water weer naar de warmtebron leidt. De aanvoer van het warme water is afkomstig van de CV ketel maar kan ook een warmtepomp zijn of een zonneboiler of zelfs stadsverwarming (onder voorwaarden).  Er moet uiteraard vooraf een goede berekening worden gemaakt van de benodigde warmte voor het huis c.q de ruimte waar de verwarming wordt toegepast en de dikte van de verwarmingsbuizen en het aantal circuits etc.  Radiatoren kunnen een koudeval onder raamkozijnen vaak wel opvangen maar vloerverwarming brengt dit net als aanwezige tocht goed aan het licht. De benodigde warmte is op sommige plaatsen dus groter wat bereikt kan worden door een lagere hart op hart afstand tussen de verwarmingsbuizen te nemen of een andere diameter buis te gebruiken. Een systeem mag niet gaan lekken en indien aangebracht als zwevende vloer moet er zeer zorgvuldig gewerkt worden bij de kanten om contact tussen de gietvloer en de wanden te voorkomen.  

betonvloer met vloerverwarming

Vloerverwarmingsbuizen

Welke vloerverwarmingsbuizen zijn het meest geschikt voor vloerverwarming in beton?

De verwarmingsbuizen moeten van een goede kwaliteit zijn. De vrij permanente temperatuur van het water van ongeveer 35 °c kan mogelijk kunststof aantasten. Een garantieperiode van 10 jaar is daarom eigenlijk veel te kort, mits de juiste vloerverwarming slangen worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingsbuizen, de zogenoemde meerlagenbuis bestaat uit 3 lagen van buiten naar binnen: zuurstofdichte laag, lijmlaag en de PE-RT buiswand. Maar onze voorkeur gaat uit naar een 5 lagen buis: De 1e en de 5e laag zijn gemaakt van PE-RT (poly ethylene raised temperature). De 2e en de 4e laag van de verwarmingsslangen betreft een lijmlaag voor de bevestiging van de 3e EVOH-laag. Deze laag zit ongeveer in het midden van de buis en zorgt ervoor dat de U-Tube buis ondoordringbaar is voor zuurstof. De vloerverwarmingsbuizen moeten namelijk helemaal zuurstof dicht zijn. Het grootste voordeel van de 5 lagen vloerverwarmingsbuizen is dat deze bij lichte beschadiging zijn functie van diffusiedichte verwarmingsbuis blijft behouden. Wij gebruiken standaard de 5 lagen PE-RT vloerverwarmingsslangen met een diameter van 16 mm.

opbouw betonvloer met vloerverwarming
De opbouw van een betonvloer met vloerverwarming.
vloerverwarming in beton

Opbouw betonvloer met vloerverwarming

Met de opbouw van een betonvloer wordt letterlijk bedoeld hoe de betonvloer is opgebouwd, dus uit welke lagen de betonvloer bestaat en waaruit die lagen bestaan. We gaan dit bekijken voor een moderne woning die na 1990 is gebouwd waarbij de gehele oude vloer verwijderd is en er een hoogte van 25 cm beschikbaar is. De betonvloer zal 10 cm dik worden en dus is er 15 cm beschikbaar voor de vloerisolatie van de betonvloer met vloerverwarming.

Betonvloer storten met vloerverwarming

Allereerst wordt het gewenste isolatiemateriaal aangebracht. Het meest gebruikelijke, indien er voldoende hoogte beschikbaar is, is 130 mm dik EPS 100 met een Rd-waarde van 3,60 m²K/W.  Na de isolatie komt de bewapening. Op de vloerisolatie worden stelblokjes geplaatst waarop de bouwstaalmatten komen te liggen. Indien gewenst kunnen onder de bouwstaalmatten nog overige leidingen worden gelegd, bijvoorbeeld voor elektra. Op de bouwstaalmatten worden de vloerverwarmingsbuizen gemonteerd en daar bovenop komt een krimpnet. Vervolgens dient er randisolatie worden aangebracht en kan de betonvloer van 10 cm dik gestort worden.

Kosten betonvloer met vloerverwarming

Sommigen aanbieders van betonvloeren geven een all-in prijs af voor de aanleg van een betonvloer met vloerverwarming. Dat doen wij niet, wij specificeren de aanleg van de vloerverwarming apart in onze offertes. De reden hiervoor is enerzijds om zo transparant mogelijk te zijn over de opbouw van de prijs in de offerte maar vooral ook om de klant zelf te gelegenheid te geven om de voorbereidingen, isolatie, wapening en vloerverwarming, zelf te verzorgen. Hierdoor kan er al snel een hoop, voornamelijk arbeidskosten, bespaard worden!

De kosten van een betonvloer met vloerverwarming bestaat uit de benodigde materialen en de arbeid voor het aanleggen van de vloerverwarmingsbuizen. De kosten van de materialen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de gewenste type vloerverwarmingsbuizen maar vooral de gewenste projectverdeler met of zonder pomp heeft veel invloed op de totaalprijs. Qua arbeidskosten zit het gemiddeld rond de €20 per m², dit is afhankelijk van het totaal aantal m² vloerverwarming.

Vloerverwarming op bestaande betonvloer

Indien een nieuwe betonvloer gestort moet worden dan leggen wij de vloerverwarming in de betonvloer. Dit bespaard handelingen als het infrezen van de vloerverwarmingsbuizen of het aanschaffen van bijvoorbeeld noppenplaten waar de vloerverwarmingsbuizen op gemonteerd worden. De bepalende factor of de vloerverwarming in de betonvloer kan, is de beschikbare hoogte voor de betonvloer. Om een betonvloer te kunnen storten is er een minimale hoogte van 8 cm nodig. Is deze hoogte er niet, dan is een zandcement of anhydriet dekvloer de enige optie. Zie ook onze website 123betonlook.nl.

Vloerverwarming in beton of dekvloer

De meeste woningen van na 1990 beschikken over een (dikke)  zandcement dekvloer of anhydriet dekvloer. Hierin kan prima gefreesd worden. De totale hoogte van de ondergrond verandert daarmee niet of nauwelijks. Een dekvloer is vooral bedoeld als egalisatievloer maar ook wel ten behoeve van warmte-, en geluidsisolatie. Een dekvloer wordt aangebracht op de constructievloer die het draagvermogen levert. De dekvloer dient als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking,  bijvoorbeeld een (betonlook) gietvloer of bijvoorbeeld laminaat of tegels.

Betonvloer versus dekvloer

Is er voldoende hoogte voor een betonvloer? Of wordt het een dekvloer?

Afhankelijk van de situatie (lees: ondergrond en beschikbare hoogte) is het mogelijk om een nieuwe betonvloer te storten en hierin dan de vloerverwarming verwerken. Indien de ondergrond of de beschikbare hoogte niet toereikend is om een nieuwe betonvloer te storten, dan is het verwerken van de vloerverwarming in een dekvloer nog de enige optie.

Hieronder hebben wij enkele situaties proberen uit te werken. 

In dit geval is het allerbelangrijkste: de beschikbare hoogte. Indien de constructievloer al aangelegd is wat vaak door de aannemer geregeld wordt, is de beschikbare hoogte meestal wat beperkter. Is de constructievloer nog niet aangelegd, dan kunnen wij dat verzorgen. Om een betonvloer te kunnen storten is er een minimale hoogte van 8 cm nodig. Daaronder is het ook verstandig om vloerisolatie aan te brengen, een broodjes vloer kan hierbij ook een interessante optie zijn.

In dat geval is er meestal niet meer de benodigde 8 cm hoogte en zal de vloerverwarming op de dekvloer komen. Er dienen dan sleuven in de dekvloer worden gefreesd waarin de verwarmingsslangen worden gelegd volgens een bepaald patroon. De uiteindelijke hoogte van de vloer is dan weer gelijk aan de uitgangssituatie.

Een zwevende dekvloer of zwevende vloer is een afdekvloer die niet rechtstreeks op de ondergrond aangebracht is, maar via een meer of mindere veerkrachtige laag of constructie. Doel is vaak het vermijden van geluidshinder of als er een betere thermische isolatie moet zijn zoals bijvoorbeeld bij vloerverwarming. Geluidsisolatie kan alleen bereikt worden als er ook geen rechtstreeks contact met de wanden wordt gemaakt. Als de betonvloer ook zwevend wordt gegoten is het mogelijk om eerst op de bestaande zwevende vloer de slangen voor de vloerverwarming aan te brengen waarna het beton wordt gegoten. Het is een specialistisch werkje.

Soms is een huis gebouwd op een betonplaat met kruipruimte of rechtstreeks op zand die slechts is voorzien van een dunne egalisatielaag om de traditionele vloerbedekkingen mogelijk te maken. Denk aan een vloerbedekking, parket, laminaat etc. Als je daar sleuven in freest waarin de slangen komen te liggen zal het betekenen dat ook de constructievloer verwarmt zal worden waardoor het rendement van de vloerverwarming sterk afneemt. De vloer voelt dan wel prettig warm aan maar een groot gedeelte van de warmte zal verloren gaan. Als de opbouwhoogte het toelaat zal eerst een goede isolatielaag beter zijn waar dan weer een betonvloer kan worden gestort met de vloerverwarming er in. Indien er te weinig hoogte beschikbaar is, dan kan men de vloerverwarming in een dekvloer verwerken. Wel is het belangrijk om dan isolatiemateriaal (bijvoorbeeld een noppenplaat) onder de dekvloer te plaatsen om te voorkomen dat de vloerverwarming de gehele constructievloer gaat verwarmen.