Vloerverwarming betonvloer
Alles wat je moet weten over vloerverwarming in een betonvloer.
Wie wil dat niet? Een weldadige warme vloer waarop het zelfs met blote voeten heerlijk toeven is. Vloerverwarming is onzichtbaar en kan zorgen voor een lagere energierekening. Bovendien maakt vloerverwarming ontsierende radiatoren overbodig. Hierdoor wordt het weer mogelijk om bijvoorbeeld grotere raampartijen te realiseren die doorlopen tot aan de vloer. Kortom veel voordelen en zeker het overwegen waard als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe vloer. Zoals een nieuwe gegoten betonvloer bijvoorbeeld.
Een betonvloer is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. De warmte die door de vloerverwarming wordt geproduceerd wordt namelijk bijzonder goed geleid door de massieve samenstelling van de betonvloer. Een betonvloer wordt niet afgedekt zoals dat met andere vloeren wel gebeurt. Hierdoor zal juist bij een gegoten betonvloer de vloer snel en egaal warm worden en zelfs als hoofdverwarming kunnen dienen mits het huis voldoende is geïsoleerd. Maar kan vloerverwarming in alle situaties en is het ook verstandig? En waaraan moet een goede vloerverwarming voldoen? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Wil je graag een prijsindicatie of direct een offerte op maat ontvangen?
Dan kun je een offerte aanvragen onderaan iedere pagina van onze website.
Vrijblijvend advies aanvragen
Heb je een vraag of wil je advies afgestemd op jouw situatie? Neem contact met ons op via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor een adviesgesprek.
Vloerverwarming in beton
Vloerverwarming in beton heeft verschillende voordelen. Zo is vloerverwarming een onzichtbare maar energiezuinige verwarmingsmethode. Zijn er geen lelijke radiatoren meer nodig en door het beton over de verwarmingsbuizen heen te storten en te vlinderen is er geen afwerkvloer meer nodig.
Een betonvloer is echter wel gevoelig en zet makkelijk uit, hetgeen in combinatie met vloerverwarming vaker gebeurt. Het verhoogt daarmee het risico op scheurvorming. Daardoor kan het nodig zijn om de hoogte van een betonvloer in combinatie met vloerverwarming te verhogen en/of dilatatievoegen aan te brengen in de betonvloer. Uiteraard verdiend de opstart van de vloerverwarming ook de nodige aandacht en tijd. Lees meer over opstookprotocol vloerverwarming betonvloer.
Vloerverwarming in combinatie met een gevlinderde betonvloer kan vrijwel altijd, mits de ondergrond voldoende sterk en stijf is en er voldoende vrije opbouwhoogte beschikbaar is. Voor een betonvloer met vloerverwarming wordt een minimale dikte van 12 cm aangeraden. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot 18 cm afhankelijk van de vrije opbouwhoogte. Indien de betonvloer minder dan 12 cm dik moet worden dan zou het met gebruik van bepaalde hulpstoffen (bijvoorbeeld lijm) toegevoegd aan de betonspecie wel mogelijk zijn. Hierover adviseren wij graag.
Vloerverwarming in betonvloer
Waar moet ik nog meer aan denken als ik vloerverwarming in mijn betonvloer wil?
De vloerverwarming in betonvloer als hoofdverwarming is slechts geschikt als het gehele huis voldoende goed geïsoleerd is. De warmte opbouw van een betonvloer duurt lang (tot wel 4 uur) en er zijn specifieke materialen nodig zoals de buizen uiteraard waar het warme water doorheen kan stromen, maar ook een verdeler en een aparte thermostaat.
De opbouwhoogte van een vloer met vloerverwarming en isolatie is al gauw 20 à 25 cm en die vrije hoogte zal zeker bij oudere huizen moeilijk gevonden kunnen worden. Als er raamkozijnen zijn of een rails van een schuifpui dan zal de vrije opbouwhoogte daaronder moeten blijven en dat is niet altijd mogelijk.
Verder is het in combinatie met een warmtepomp die ook kan koelen mogelijk om met behulp van de vloer het huis te laten koelen wat over het algemeen als veel plezieriger wordt ervaren als koelen met een airco unit. Daarbij ligt wel condensvorming weer op de vloer. Het is maar een weet!
Betonvloer met vloerverwarming
Waar moet een goede vloerverwarming aan voldoen?
Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuur verwarming. Daarom kan niet met een zeer lange buis worden volstaan omdat het water al snel al zijn warmte aan het eerste gedeelte van de vloer zou afgeven. Daarom is voor elke 10 m² vloer een apart circuit nodig. Het water uit die circuits is afkomstig van een verdeler die het water op de gewenste temperatuur naar de diverse circuits stuurt en het afgekoelde water weer naar de warmtebron leidt.
De aanvoer van het warme water is afkomstig van de CV ketel maar kan ook een warmtepomp zijn of een zonneboiler of zelfs stadsverwarming (onder voorwaarden). Er moet uiteraard vooraf een goede berekening worden gemaakt van de benodigde warmte voor het huis c.q de ruimte waar de verwarming wordt toegepast en de dikte van de verwarmingsbuizen en het aantal circuits etc.
Radiatoren kunnen een koudeval onder raamkozijnen vaak wel opvangen maar vloerverwarming brengt dit net als aanwezige tocht goed aan het licht. De benodigde warmte is op sommige plaatsen dus groter wat bereikt kan worden door een lagere hart op hart afstand tussen de verwarmingsbuizen te nemen of een andere diameter buis te gebruiken. Een systeem mag niet gaan lekken en indien aangebracht als zwevende vloer moet er zeer zorgvuldig gewerkt worden bij de kanten om contact tussen de betonvloer en de wanden te voorkomen.
Betonvloer storten met vloerverwarming
De vloerverwarmingsbuizen in de onderste laag van de betonvloer.
Als wij zelf een betonvloer storten met vloerverwarming dan zorgen wij dat de vloerverwarmingsbuizen in de onderste laag van de betonvloer komen, maar niet geheel onderaan. Hoe hoger de vloerverwarmingsbuizen komen des te sneller zal het oppervlak ook warm aanvoelen. Maar wat betreft het rendement zal uiteindelijk de gehele betonvloer opgewarmd worden. Vandaar dat het ook wel raadzaam is om onder de betonvloer met vloerverwarming iets van isolatie aan te leggen.
Natuurlijk verzorgen wij graag het aanleggen van de vloerverwarmingsbuizen maar indien je dit tezamen met de isolatie zelf wil aanleggen dan is dat geen probleem. Op de website vloerverwarming zelf leggen kun je eenvoudig alle benodigde materialen bestellen.
Opbouw betonvloer met vloerverwarming
Is er voldoende vrije opbouwhoogte voor een betonvloer met isolatie?
Om scheurvorming te voorkomen in een betonvloer met vloerverwarming wordt voor de betonvloer een minimale dikte van 12 cm aangeraden. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot 18 cm afhankelijk van de vrije opbouwhoogte. Indien de betonvloer minder dan 12 cm dik moet worden dan zou het met gebruik van bepaalde hulpstoffen (bijvoorbeeld lijm) toegevoegd aan de betonspecie wel mogelijk zijn maar het blijft een risico.
De opbouw van een betonvloer met vloerverwarming ziet er als volgt uit:
- Grond of bestaande constructievloer
- Isolatiemateriaal met Rd-waarde van minimaal 3,50 m²K/W. (vereiste voor subsidie)
- Bouwfolie, om te snel uitharden van beton en optrekkend vocht te voorkomen
- Stelblokjes met een eerste laag bouwstaalmatten (diameter 6 mm – maaswijdte 100/100)
- Vloerverwarmingsbuizen
- De tweede laag bouwstaalmatten
- Betonvloer, gevlinderd en na 28 dagen nabehandeld met een beton sealer.
Opbouw betonvloer met isolatie en vloerverwarming
Kan er een betonvloer met isolatie en vloerverwarming worden gestort?
Afhankelijk van de situatie (lees: ondergrond en beschikbare hoogte) is het mogelijk om een nieuwe betonvloer te storten en hierin dan de vloerverwarming verwerken. Indien de ondergrond of de beschikbare hoogte niet toereikend is om een nieuwe betonvloer te storten, dan is het verwerken van de vloerverwarming in een dekvloer nog de enige optie.
Hieronder hebben wij enkele situaties proberen uit te werken.
In dit geval is het allerbelangrijkste: de beschikbare hoogte.
Om een betonvloer te kunnen storten is er een minimale hoogte van 8 cm nodig, 10 cm is standaard en in combinatie met vloerverwarming is 12 cm het beste. Dunner kan wel maar dan zullen er hulpstoffen (bijvoorbeeld lijm) aan de betonspecie moeten worden toegevoegd zeker in combinatie met vloerverwarming. Onder een woonbeton vloer met vloerverwarming is het ook verstandig om vloerisolatie aan te brengen met een minimale Rd-waarde van 3,60 m²K/W. De dikte is afhankelijk van het gekozen materiaal, bijvoorbeeld 130 mm EPS of 81 mm PIR.
In dat geval is er meestal niet meer de benodigde 8 cm hoogte en zal de vloerverwarming op de dekvloer komen. Er dienen dan sleuven in de dekvloer te worden gefreesd waarin de verwarmingsslangen worden gelegd volgens een bepaald patroon. De uiteindelijke hoogte van de vloer is dan weer gelijk aan de uitgangssituatie.
Een zwevende dekvloer of zwevende vloer is een afdekvloer die niet rechtstreeks op de ondergrond aangebracht is, maar via een meer of mindere veerkrachtige laag of constructie. Doel is vaak het vermijden van geluidshinder of als er een betere thermische isolatie moet zijn zoals bijvoorbeeld bij vloerverwarming. Geluidsisolatie kan alleen bereikt worden als er ook geen rechtstreeks contact met de wanden wordt gemaakt. Als de betonvloer ook zwevend wordt gegoten is het mogelijk om eerst op de bestaande zwevende vloer de slangen voor de vloerverwarming aan te brengen waarna het beton wordt gegoten. Het is een specialistisch werkje.
Soms is een huis gebouwd op een betonplaat met kruipruimte of rechtstreeks op zand die slechts is voorzien van een dunne egalisatielaag om de traditionele vloerbedekkingen mogelijk te maken. Denk aan een vloerbedekking, parket, laminaat etc. Als je daar sleuven in freest waarin de slangen komen te liggen zal het betekenen dat ook de constructievloer verwarmt zal worden waardoor het rendement van de vloerverwarming sterk afneemt. De vloer voelt dan wel prettig warm aan maar een groot gedeelte van de warmte zal verloren gaan.
Als de opbouwhoogte het toelaat zal eerst een goede isolatielaag beter zijn waar dan weer een betonvloer op kan worden gestort met de vloerverwarming er in. Indien er te weinig hoogte beschikbaar is, dan kan men de vloerverwarming in een dekvloer verwerken. Wel is het belangrijk om dan isolatiemateriaal (bijvoorbeeld een noppenplaat) onder de dekvloer te plaatsen om te voorkomen dat de vloerverwarming de gehele constructievloer gaat verwarmen.
Vloerverwarmingsbuizen
Welke vloerverwarmingsbuizen zijn het meest geschikt voor vloerverwarming in beton?
De verwarmingsbuizen moeten van een goede kwaliteit zijn. De vrij permanente temperatuur van het water van ongeveer 35 °c kan mogelijk kunststof aantasten. Een garantieperiode van 10 jaar is daarom eigenlijk veel te kort, mits de juiste vloerverwarming slangen worden gebruikt.
Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingsbuizen, de zogenoemde meerlagenbuis bestaat uit 3 lagen van buiten naar binnen: zuurstofdichte laag, lijmlaag en de PE-RT buiswand. Maar onze voorkeur gaat uit naar een 5 lagen buis: De 1e en de 5e laag zijn gemaakt van PE-RT (poly ethylene raised temperature). De 2e en de 4e laag van de verwarmingsslangen betreft een lijmlaag voor de bevestiging van de 3e EVOH-laag. Deze laag zit ongeveer in het midden van de buis en zorgt ervoor dat de U-Tube buis ondoordringbaar is voor zuurstof. De vloerverwarmingsbuizen moeten namelijk helemaal zuurstof dicht zijn. Het grootste voordeel van de 5 lagen vloerverwarmingsbuizen is dat deze bij lichte beschadiging zijn functie van diffusiedichte verwarmingsbuis blijft behouden.
Wij gebruiken standaard de 5 lagen PE-RT vloerverwarmingsslangen met een diameter van 16 mm.
Doorsnede betonvloer met vloerverwarming
Met de doorsnede betonvloer met vloerverwarming wordt ook wel de opbouw van een betonvloer bedoeld, oftewel uit welke lagen de betonvloer bestaat en waaruit die lagen bestaan.
We gaan dit bekijken voor een moderne woning die na 1990 is gebouwd waarbij de gehele oude vloer verwijderd is en er een opbouwhoogte van 25 cm beschikbaar is. De betonvloer zal 12 cm dik worden en dus is er 13 cm beschikbaar voor de vloerisolatie van de betonvloer met vloerverwarming.
De verschillende fase van het aanleggen van een betonvloer met vloerverwarming zijn:
Vloerverwarming isolatie
Allereerst wordt het gewenste isolatiemateriaal aangebracht. De Rd-waarde geeft het isolerend vermogen van een isolatiemateriaal aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Bij vloerverwarming is een hoge isolatiewaarde wel belangrijk. De Rd-waarde van de isolatieplaten moet minstens 3,5 zijn om aanspraak te kunnen maken op een subsidie maar hoe hoger hoe beter natuurlijk. Wij werken daarom standaard met EPS 200 met een dikte van 130 mm en een Rd-waarde van 3.82 m²K/W.
Wat betreft de materiaalkeuze van de isolatieplaten zijn er eigenlijk 2 opties, EPS en PIR. Meestal wordt EPS boven PIR verkozen, de reden hiervoor is dat PIR duurder is dan EPS isolatie. De beschikbare opbouwhoogte bepaald welk isolatiemateriaal het beste is. Indien de hoogte een beperkende factor is, dan kan men een dunner isolatiemateriaal gebruiken om de Rd-waarde te kunnen garanderen. Hoe dunner het isolatiemateriaal, des te duurder het wordt.
Om te voorkomen dat er koude bruggen door holle ruimtes in het isolatiemateriaal ontstaan is het belangrijk dat de voegen tussen het isolatiemateriaal worden gedicht, bijvoorbeeld met purschuim.
Vloerverwarming aanleggen
Om te voorkomen dat na het storten het vocht te snel uit het beton loopt dient er een bouwfolie over het isolatiemateriaal te worden gelegd. Na de aanleg van de isolatie en de bouwfolie komt de wapening en de vloerverwarming. Wij kiezen er voor om de vloerverwarming in de onderste laag van de betonvloer te plaatsen maar weer niet helemaal onderin de betonvloer, hiervoor gebruiken wij stelblokjes.
Op het isolatiemateriaal dient iets te worden geplaatst om de leidingen van de vloerverwarming te fixeren. Dit kan door het neerleggen van krimpnetten, bouwstaalmatten (eigenlijk een sterker krimpnet) of andere montagemiddelen waarop/waaraan de vloerverwarmingsbuizen gemonteerd worden.
Wapening aanleggen
Allereerst leggen wij op de bouwfolie stelblokjes neer van 30 mm waarop wij een eerste laag bouwstaalmatten met een diameter van 6 mm en een maaswijdte van 100/100 mm plaatsen, de onderdekking (ruimte tussen de bouwstaalmatten en onderkant van de betonvloer) is dus 30 mm.
Op deze eerste laag bouwstaalmatten 6 mm – 100/100 worden de vloerverwarmingsbuizen gemonteerd aan de hand van het legplan wat is opgesteld op basis van de gehele te verwarmen ruimte en uw eventuele wensen/voorkeur.
Nadat de verwarmingsbuizen correct zijn gemonteerd, wordt er een tweede laag bouwstaalmatten aangelegd. Dit maakt de betonvloer sterker wat in combinatie met de vloerverwarming wel raadzaam is. De dubbele laag wapening biedt meer bescherming tegen het krimpen en uitzetten van de vloerverwarmingsbuizen.
De vloerverwarmingsbuizen komen dus in de onderste laag van de te storten betonvloer maar dankzij de 30 mm stelblokjes niet helemaal onderin de betonvloer waardoor de bovenzijde van de betonvloer sneller warm aan zal voelen. De afstand van de vloerverwarmingsbuizen is 36 mm vanaf de onderkant van de betonvloer.
Betonvloer storten, vlinderen en nabehandelen
Alvorens er gestort kan worden dient er nog randisolatie te worden aangebracht en omdat het betonstorten flink kan spetteren is het raadzaam om de muren af te plakken. Vervolgens kan de betonvloer van 12 cm dik gestort worden. Na ongeveer 4 weken kan de betonvloer worden nabehandeld met een beton sealer en na nog eens 2 à 4 weken is de betonvloer voldoende uitgehard om de vloerverwarming op te starten.
Kosten betonvloer met vloerverwarming
Sommigen aanbieders van betonvloeren geven een all-in prijs af voor de aanleg van een betonvloer met vloerverwarming. Dat doen wij niet, wij specificeren de aanleg van de vloerverwarming en eventuele isolatiemateriaal apart in onze offertes. De reden hiervoor is enerzijds om zo transparant mogelijk te zijn over de opbouw van de prijs in de offerte maar vooral ook om de klant zelf te gelegenheid te geven om de voorbereidingen, aanleg isolatie, vloerverwarming, wapening en randisolatie, zelf te verzorgen. Hierdoor kan er al snel een hoop, voornamelijk arbeidskosten, bespaard worden!
Richtprijs aanleg vloerverwarming: €50,- per m²
Er zijn verschillende factoren van invloed op de kosten betonvloer met vloerverwarming. De manier van aanleggen, het totale oppervlak, het aantal verschillende ruimtes en de gewenste afwerking. Wordt de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming gebruikt? Allemaal onderdelen die invloed hebben op de kosten betonvloer per m².
De kosten van een betonvloer met vloerverwarming bestaat uit de benodigde materialen en de arbeid voor het aanleggen van de vloerverwarmingsbuizen. De kosten van de materialen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de gewenste type vloerverwarmingsbuizen maar vooral de gewenste projectverdeler met of zonder pomp heeft veel invloed op de totaalprijs. De arbeidskosten zijn weer sterk afhankelijk van het totaal aantal m² vloerverwarming.
Vloerverwarming op bestaande betonvloer
Indien een nieuwe betonvloer gestort moet worden dan leggen wij de vloerverwarming in de betonvloer. Dit bespaard handelingen als het infrezen van de vloerverwarmingsbuizen of het later na aanbrengen van een dekvloer en afwerkvloer. Vloerverwarming in de betonvloer is na het vlinderen een mooie gladde afwerkvloer. Daar hoeft geen PVC of coating meer overheen, enkel een nabehandeling met een impregneermiddel en klaar
De bepalende factor of de vloerverwarming in de betonvloer kan, is de beschikbare hoogte voor de betonvloer. Om een betonvloer te kunnen storten is er een minimale hoogte van 8 cm nodig. Is deze hoogte er niet, dan is een betonlook gietvloer een optie. Zie ook onze website 123betonlook.nl.
Vloerverwarming in beton of dekvloer
De meeste woningen van na 1990 beschikken over een (dikke) zandcement dekvloer of anhydriet dekvloer. Hierin kan prima gefreesd worden. De totale hoogte van de ondergrond verandert daarmee niet of nauwelijks. Een dekvloer is vooral bedoeld als egalisatievloer maar ook wel ten behoeve van warmte-, en geluidsisolatie. Een dekvloer wordt aangebracht op de constructievloer die het draagvermogen levert. De dekvloer dient als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking, bijvoorbeeld een (betonlook) gietvloer of bijvoorbeeld laminaat of tegels.
Vloerverwarming opstarten betonvloer
Een betonvloer is gevoelig en zet uit en krimpt wat in combinatie met vloerverwarming de kans op scheurtjes verhoogt. Net als het gedegen nabehandelen van een betonvloer heeft ook het opstarten van de vloerverwarming de nodige aandacht en tijd nodig. Het tijdstip én de manier waarop de vloerverwarming wordt opgestart hebben beide een grote invloed op de betonvloer.
Nadat de betonvloer is gestort en gevlinderd moet deze minimaal 4 weken uitharden voordat de betonvloer kan worden nabehandeld met een betonimpregneer. Lees meer hierover op de pagina Droogtijd Betonvloer. Na 6 à 8 weken is het beton pas volledig uitgehard en kan de vloerverwarming opgestart worden. Door de betonvloer te vroeg te gaan opwarmen kan er water aan het beton onttrekken wat eigenlijk nog voor de hydratatie nodig was. Geduld wordt dus beloond.
Naast het juiste moment van de vloerverwarming in een betonvloer opstarten is ook de opstartmethode belangrijk. Starten doe je het best met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. Daarna adviseren wij een stijging van 1°C per 24 uur indien er voor het opstarten alle tijd is. Indien gewenst zou het ook met 5°C per dag kunnen maar een te snelle opwarming kan zorgen voor scheuren in de betonvloer. Het verhogen van de temperatuur blijf je doen tot 40 °C (of lager, er zijn er ook risico’s aan verbonden als de vloerverwarming hoger wordt opgestookt dan later in de praktijk ooit het geval zal zijn). De maximum temperatuur dient minimaal 48 uur en maximaal een week stabiel op deze temperatuur gehouden te worden. Daarna mag er in hetzelfde tempo als het opstarten de temperatuur verlaagd worden tot de starttemperatuur bereikt is.
Ook bij het afkoelen moet het juiste tempo worden aangehouden. Scheuren ontstaan doorgaans niet in de opwarmfase maar in de afkoelfase. Deze fase is dus feitelijk nog belangrijker dan de opwarmfase.
Opstookprotocol vloerverwarming betonvloer
Het opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, niet van een eventuele thermostaat-temperatuur in de betreffende ruimte.
Het onderstaande opstookprotocol zal voor de meeste systemen gelden. Check het wel altijd met de leverancier of installateur van de vloerverwarming.
- Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie en dus niet op de thermostaat.
- Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van ten hoogste 40 °C is bereikt (zie opmerkingen hiervoor).
- Houd de maximum watertemperatuur minimaal 48 uur stabiel op deze 40 °C (of lager).
- Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
- Wanneer er voldoende tijd beschikbare is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen. Mocht dit – gezien de beschikbare tijd – niet kunnen, dan de installatie gecontroleerd naar normale gebruikstemperatuur brengen en in gebruik nemen.